Padel

Padel Värsås, Skövde, Tibro, Hjo,


I Värsås Sportcenter finner du en svensktillverkad padelbana av riktigt hög kvalité med en fin röd matta som bäddar för perfekt spelkänsla. 


Belysningen består av starka LED-strålkastare, så det kommer inte gå att skylla på att man inte såg bollen....... 


Ordningsregler för Värsås Sportcenter 


Bollar & grepplindor finns att köpa i Sörboden
Öppettider:
måndag-lördag 1000-2000
Söndag 1100-1900


Vi anordnar även Americanos m.m., detta bokas i appen Playtomic.När du har bokat padel får du ett SMS med kod till entrén. Denna kod fungerar 15 minuter före och efter den tid som har bokat.

Rack och bollar finns att låna gratis, de hänger på väggen på andra sidan banan från där du går in.

Belysningen tänds när du går in på banan.Padelträning


 • Behöver du finslipa din teknik?
 • Känner du att du har svårt att vinna matcher, trots att du behärskar nästan alla slag?
 • Har du svårt med väggspelet?
 • Är du nybörjare som vill utveckla ditt spel till nästa nivå?


Svarar du ja på en eller flera frågor kanske det är dags att fundera på att kontakta en padeltränare. Värsås PF erbjuder gruppträning från 7 år och uppåt.


Besök Värsås Padelförenings hemsida för mer information om padelträning.

Kortfattade regler


 • På en dubbebana spelar man alltid 4 st
 • Poängräkning är samma som tennis
 • Linjerna på planen används endast vid serve
 • Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
 • Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig
 • Man har två servar på sig
 • Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
 • Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
 • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
 • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida

Detaljerade regler padel


Reglerna i padel är i många fall likt tennisens regler men det finns några undantag, exempelvis regler angående väggarna.


Poängräkning

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.

I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.


I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.


Serve

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen.


Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig.

Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.


Väggarna

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation.


Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.


Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.


Hur vinner man poäng?

I padel vinner man poäng om:

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
 • Motståndaren slår bollen i nät
 • Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur "buren" eller direkt på en av dina väggar
  • Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.
 • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler
 • En motståndare träffas av bollen

Vanliga slag i Padel


Forehand slås på samma sida av kroppen som den hand du håller racket, samma som i de flesta andra racketsporter. Kommer du från tennisen använder du dig förmodligen mycket topspin. I padel är detta inte att föredra då bollen studsar högre från bakvägg med topspin. Försök i stället att spela din forehand flackt.


Backhand är motsatsen till Forehand och slås på motsatt sida av kroppen som den hand du håller racket. Precis som i de flesta andra racketsporter kan Backhand slås både enhands- eller dubbelfattat.


Bandeja är Padelns vanligaste och viktigaste slag. Bandejan är en defensiv smash och görs längre bak på egen planhalva tillskillnad mot Viboran som oftat sker något närmare nätet. Bollträffen vid en Bandeja sker vid sidan av huvudet i ögonhöjd och med slice på bollen. Slaget slås ofta diagonalt, inte så hårt och långt bak på motståndarens planhalva med målet är att träffa sido- eller bakglas med låg uppstuds för att man själv ska kunna återta nätet. 


Vibora är likt Bandejan men mer attackerande med syftet att vinna bollduellen eller sätta press på motståndaren. Slaget slås såsom Bandejan vid sidan av huvudet över huvudet, med mer sidospin istället för Bandejans backspin. 


Smash är ett viktigt och vinnande slag i padel. Slaget kan utföras på flera olika sätt och målet är att vinna poängen eller sätta mycket press på motståndaren. Duktiga spelare kan smasha bollen ut ur banan - antingen över baknätet eller på sidan (kicksmash).


Kicksmash är en smash med top/högerskruv med riktining så att bollen studsar i bakglas och tack vare sin spinn kickas ut över långsidan. Kicksmash är ett spektakulärt slag där motståndarna (om de är snabba) kan springa utanför banan för att slå in den igen (förutsatt att banan godkänner spel utanför).


Lobb är att slå bollen över motståndare om de är framme vid nät, gärna så djupt ner mot motståndarens bakvägg som möjligt. Att lobba djupt  är ett mycket värdefullt slag i padel för att erövra nätet. Alla som spelar padel bör ägna många timmar åt att träna på sin lobb både från backhand- och forehand-sidan.


Chiquita är ett slag som används när du befinner dig i en defensiv eller motattackposition. Målet är att placera bollen mellan nätet och måtståndarna för att de ska få ett svårt slag tillbaka vilket ger dig möjlighet att attackera nätet. Det är ett ganska riskabelt slag som behöver vara bra utfört. En dålig Chiquita ger motståndarna stora möjligheter för attack.


Dejada är en stoppboll med kraftig underskruv när din egna placering är framme vid nät. En riktigt snygg Dejada studsar tillbaka till din sida tack vare sin kraftiga underskruv.


Tips för dig som precis börjat spela Padel


Slå inte för hårt! Padel är ett strategiskt spel där du framför allt bör fokusera på att få bollen över nät. Därefter, med så säkra slag som möjligt försöka sätta motspelarna i trubbel med välplacerade slag.


Lär känna väggarna. Med hjälp av väggarna kan du få mer tid på dig.


Padel är en lagsport. Prata med varandra - vad gör motspelarna, vad gör du. Kommunikation är viktigt för att ni ska hålla positioner m.m. och har du ryggen mot motståndspelarna behöver du info från din partner vad motståndarna gör för att du ska veta vilket slag du ska välja.


Oavsett din nivå kan ditt spel alltid utvecklas. Värsås Padelförening har padelträningar både för barn & vuxna.